Media: Afvalinzamelaar Blink gaat verwerking openbaar aanbesteden, banden met Prezero worden doorgesnedenMedia:

Media: Afvalinzamelaar Blink gaat verwerking openbaar aanbesteden, banden met Prezero worden doorgesnedenMedia:

De gemeenschappelijke regeling Blink gaat op de schop. 19 april heeft het Blink bestuur het BDO rapport vastgesteld en hebben alle gemeenteraden rond het middaguur het advies ontvangen.

Politiek op Inhoud heeft samen met D66 en Sociaal Gemert Bakel de vergadering van het algemeen bestuur van Blink op de publieke tribune gevolgd. Wij gaan het BDO advies bestuderen en zullen daar op een later tijdstip nog op reageren.

Politiek op Inhoud heeft een serie vragen gesteld aan Blink. De beantwoording liet sterk te wensen over waardoor wij ook vragen aan het college hebben moeten stellen. Ook deze vragen zijn slecht beantwoord omdat Blink weigert info aan het college te geven c.q. stukken aan te leveren.

Wethouder Bankers heeft tijdens het AB overleg zich daarom ook uitgesproken dat onze vragen correct beantwoord dient te worden en wij de stukken moeten krijgen waar wij om vragen.

Het AB van Blink heeft gisteren het besluit vastgesteld dat alle vragen die wij gesteld hebben in het verleden met het openbaar maken en beschikbaar stellen van het BDO rapport beantwoord zijn. Er is ook afgesproken dat als er nog vragen onbeantwoord zouden blijven, dat deze dan alsnog beantwoord zullen worden. Wederom heeft onze wethouder (Martien Bankers) daarbij gezorgd dat deze beantwoording niet buitenom het algemeen bestuur beantwoord kan worden. Het algemeen bestuur van Blink dient de beantwoording goed te keuren.

Er zijn gisteren, naast het BDO advies mbt de strategische koers, inderdaad een aantal stukken openbaar gemaakt. Het AKD rapport I rapport bijvoorbeeld waar het Blink bestuur eerder geheimhouding op heeft gelegd en het AKD II rapport.

Goed dat het AKD rapport openbaar is gemaakt. We plaatsen vraagtekens bij de juridische houdbaarheid van het eerder besluit om geheimhouding op dit rapport te leggen.

Als het AB Blink mijn vragen goed bestudeert zou hebben, dan had men al kunnen constateren dat het BDO rapport op nog geen 20% van mijn vragen antwoord geeft.

Het Blink bestuur wil graag vooruit en zeker niet naar het verleden kijken. Het verleden toont ook een zeer ontluisterend beeld hoe het Blink bestuur heeft gehandeld.

In dit ED artikel stelt Marita van Lierop dat de kosten voor ons afvalbeleid 14% lager ligt dan het gemiddelde in Nederland. Zonder nog een discussie te starten of de dienstverlening vergelijkbaar is in deze benchmark, willen wij hier toch een kanttekening plaatsen bij deze opmerking.

Tijdens het AB overleg is dit onderwerp ook aan de orde gekomen. Wethouders hebben last van onze uitspraak dat wij miljoenen euro’s teveel hebben betaald aan PreZero. Ze zoeken naar een goed verhaal en onderbouwing dat het allemaal niet klopt wat wij zeggen.

Als eerste, wij voelen ons gesterkt in het feit dat marktkenners ons verhaal bevestigen in het ED artikel van zaterdag 15 april.

Het Blink bestuur verschuilt zich voorts achter de constatering / benchmark van Berenschot (2021), maar verzuimd daarbij te vermelden dat Berenschot naar de totaal kosten heeft gekeken en niet sec naar de kosten die PreZero al deze jaren in rekening heeft gebracht in relatie tot andere leveranciers bij andere gemeenten.

Als andere kosten, anders dan de afvalstromen, laag zijn, kan PreZero nog steeds hogere tarieven in rekening hebben gebracht om toch onder de streep uit te komen op een gemiddeld tarief. Letterlijk werd er door wethouders (niet Martien Bankers) in het AB overleg gezegd, we moeten niet aan cherry picking doen richting PreZero.

Hiermee werd impliciet gezegd, als Blink al organisatie door cost control ervoor zorgt dat wij onder de streep op een gemiddeld tarief uitkomen, dan maakt het toch niet uit dat PreZero teveel kan rekenen.

De uitspraak van wethouder van Lierop is naar onze mening een bewuste actie namens het algemeen bestuur van Blink ( we hebben last van de onrust over teveel betalen) om burgers en politiek in slaap te sussen en zand in de ogen te strooien.

Een Blink bestuur dat graag het verleden wil vergeten, de mistwolk die wethouder van Lierop optrekt door te stellen wij zijn 14% lager dan gemiddelde kosten hebben, vraagt maar om 1 ding. Rekenkamer onderzoek. Politiek op Inhoud heeft dat verzoek al overgebracht aan de rekenkamer van Gemert-Bakel / Laarbeek.

Het zou goed zijn als alle rekenkamers van de 9 gemeenten zich in zo’n onderzoek zouden verenigen. Laat die duidelijkheid er maar komen.

Wij gaan nu inventariseren welke vragen niet beantwoord zijn en welke stukken niet aangeleverd zijn. Als raadslid heb ik geen instrument meer anders dan dat alle fracties van alle gemeenteraden zich uitspreken dat de stukken die ik vraag geleverd wordt.

Ga wij het gevraagde als raadslid niet krijgen, dan overwegen wij serieus een WOO verzoek te doen als burger. Wanneer het Blink bestuur dan nog weigert stukken aan te leveren, kan ik als burger naar de rechter stappen. Linksom of rechtsom, alle info moet boven tafel komen en ook het bestuur van een gemeenschappelijke regeling dient zich in een democratie zich te verantwoorden aan burger en politiek.

Jan Vroomans
Fractievoorzitter Politiek op Inhoud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *