Media: ‘We hebben miljoenen te veel betaald’, politiek wil onderste steen boven in afvalconflict.

Media: ‘We hebben miljoenen te veel betaald’, politiek wil onderste steen boven in afvalconflict.

Langzamerhand krijgen de deelnemende gemeenteraden een beeld hoe de gemeenschappelijke regeling Blink de afgelopen jaren gefunctioneerd heeft.

Het algemeen bestuur en het dagelijks bestuur hebben jarenlang weggekeken van de problemen binnen Blink. Wegkijken van problemen, besluiteloosheid en PreZero jaren zijn gang laten gaan, dat kunnen we het Blink bestuur verwijten.

De VVD in Helmond wil een regionale onderzoekscommissie instellen, ‘omdat er onduidelijkheid is ontstaan over de rechtmatigheid van de keuzes die gemaakt zijn door het bestuur en management van Blink in de samenwerking met PreZero’ zo lezen wij in dit artikel.

De verbeterpunten voor Blink zijn terug te lezen in de adviezen van Berenschot (medio 2021). Het AKD I rapport beschrijft de onrechtmatigheid m.b.t. het aanbesteden van de afvalstromen en ook de onrechtmatigheid in de relatie gemeenten en GR Blink. Wat dat betreft is er geen onduidelijkheid over de keuzes die het Blink bestuur gemaakt heeft in de afgelopen jaren. Het AKD I rapport is super duidelijk hierover.

Het AKD II rapport geeft een advies PreZero niet in het strategisch traject te betrekken. Ook heeft de accountant op verschillende moment gewaarschuwd en twijfels uitgesproken over de rechtmatigheid van onderhands gunnen richting PreZero.

Uit de antwoorden op vragen van Politiek op Inhoud is ook al duidelijk geworden hoe de verhouding ligt tussen het AB/DB Blink bestuur en PreZero.  Hoe het algemeen bestuur van Blink september 2022 de oud directeur (Mark Vaal) als een baksteen heeft laten vallen en PreZero zijn gang heeft laten gaan om de directeur Blink eruit te werken.

Dit alles is al lang duidelijk. Het algemeen en dagelijks bestuur van Blink heeft jarenlang zwak geacteerd. Wat het huidige Blink bestuur verder te verwijten valt, is dat het Blink bestuur bij het strategisch traject de gemeenteraden niet goed in positie heeft gebracht. En ook dit Blink bestuur heeft PreZero veel en veel teveel ruimte gegeven.

Tot woensdag 8 maart dan. Interim directeur Carel Limburg wilde een MT lid ontslaan. Een actie die buiten zijn bevoegdheid lag. Reden voor het Blink bestuur om per direct het vertrouwen in de interim directeur op te zeggen en de interim directeur te vragen de vergadering te verlaten.

Voor PreZero reden om het vertrouwen in van Lierop op te zeggen. Politiek op Inhoud zegt BRAVO wethouder van Lierop!.

Wethouder van Lierop zegt in dit artikel nog het volgende:
,,Er loopt een onderzoek over de strategie voor de toekomst”, zegt Van Lierop. ,,We kijken daarbij onder meer naar de rechtmatigheid van de gemeenschappelijke regeling. Het is nog te vroeg om te zeggen of Blink zelf gaat zorgen voor het ophalen van afval ”.

Over deze uitspraak willen wij 2 zaken kwijt.

  • Wethouder van Lierop zegt dat er in het huidige strategisch traject gekeken wordt naar de rechtmatigheid van de gemeenschappelijke regeling. Op advies van Berenschot (2021) is dat onderzoek (AKD I rapport feb 2022) al lang uitgevoerd en de conclusies zijn overduidelijk. Ook BDO heeft in een AB overleg in een tussentijdse rapportage al uitgesproken dat het huidige juridisch construct niet kan.
  • Van Lierop zegt in dit artikel niet te weten of Blink zelf gaat zorgen voor het ophalen van afval. Is de wethouder eigenlijk wel op de hoogte dat medewerkers in dienst van Blink de afval nu ook ophalen?

Of een raadsonderzoek ons veel verder gaat helpen, vragen wij ons af. Waar wij ons nu druk over zouden moeten maken is dat er zo snel mogelijk een opzet gemaakt wordt voor een nieuwe gemeenschappelijke regeling zonder een private partij. Daarvoor een kundige directeur aantrekken uit de afvalbranche.

Een onderzoek starten om te bepalen hoeveel geld PreZero in de afgelopen jaren onterecht heeft ontvangen voor de verwerking van de afvalstromen. Daar waar mogelijk dat geld terugvorderen bij PreZero.

Plaats naast het Blink bestuur een adviesorgaan waarin de ambtelijke top vanuit de 9 gemeenten zitting in neemt om zo het Blink bestuur te versterken.

We staan aan de vooravond van veel veranderingen. Het zou goed zijn als alle gemeenteraden uitspreken dat er een adviescommissie moet komen waarin een vertegenwoordiging van alle gemeenteraden zitting in hebben. Om zo veel beter te volgen en betrokken te worden wat er binnen Blink afspeelt.

Er zou een risico analyse gemaakt moeten worden met welke kwetsbaarheden wij nu te maken gaan krijgen. Om er een tweetal zo te noemen:

  • Er is bijvoorbeeld geen leasecontract waarin de afspraken vastgelegd zijn met betrekking tot het gebruik van de afvalwagens. Als de gemeenschappelijke regeling stopt, hebben wij dan nog de beschikking over de afvalwagens van PreZero?
  • De ICT wordt verzorgd door PreZero. Persoonlijk vinden wij het een onprettig idee dat PreZero de mailserver van Blink beheert. Toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *