College Gemert-Bakel: procedure dagelijks bestuur Blink investering 11,5 miljoen onzorgvuldig

College Gemert-Bakel: procedure dagelijks bestuur Blink investering 11,5 miljoen onzorgvuldig

Tijdens het algemeen bestuur (AB) overleg van GR Blink op 11 september werd het voorstel van het dagelijks bestuur (DB) behandeld om 11,5 miljoen euro te investeren in een nieuwbouwlocatie voor de huisvesting van Blink na 1/1/2026. Het AB heeft het voorstel aangehouden omdat teveel onduidelijk was.

Zie ook ons artikel: Voorstel dagelijks bestuur Blink had gemeenteraden bij investering van 11,5 miljoen buitenspel gezet

Antwoord op raadsvragen 12 september

Politiek op Inhoud heeft over dit investeringsvoorstel vervolgens een serie vragen aan het college gesteld die recent voor een deel reeds zijn beantwoord.

College Gemert-Bakel kritisch op dagelijks bestuur

Het college van Gemert-Bakel is voor het eerst in 2 jaar openlijk kritisch over de wijze waarop het dagelijks bestuur Blink onder leiding van wethouder van Lierop (Helmond) op 11 september een investeringsplan van 11,5 miljoen euro aan het algemeen bestuur van Blink presenteerde.

  • Zo vindt het college van Gemert-Bakel dat de beoogde locatie in het voorstel openbaar gemaakt had moeten worden als dat de belangen van derden niet schaadt.

Aangezien de gemeente Helmond zelf eigenaar is van de grond had de locatie van de grondaankoop gewoon in het investeringsvoorstel benoemd kunnen worden. Per definitie hadden de 7 andere wethouders door het dagelijks bestuur hierover geïnformeerd moeten worden (is niet gebeurd)

Op de vraag “Deelt u de mening van Politiek op Inhoud dat een voorstel van een investering van 11,5 miljoen euro zonder dat uw ambtelijke organisatie hiervan kennis heeft kunnen nemen niet zorgvuldig is, antwoordde het college

  • Ja, het had in het kader van zorgvuldigheid in de rede gelegen om de ambtelijke organisatie in dit traject te betrekken.

het had in het kader van zorgvuldigheid in de rede gelegen om de ambtelijke organisatie in dit traject te betrekken – college Gemert-Bakel

Heeft een investering van 11,5 miljoen effect op de begroting?

Ook het college stelt in hun antwoord aan Politiek op Inhoud, net als Blink, dat de investering van11,5 miljoen geen effect heeft op de begroting. Voor ons reden om ambtelijke bijstand te vragen.

Wij hebben het gehele juridisch kader met het ambtelijk apparaat besproken en alle invalshoeken in relatie tot het standpunt van het college het heeft geen effect op de begroting doorgelicht. Dat heeft geresulteerd in een ambtelijk stuk dat veel duidelijkheid heeft gegeven.

Technisch gezien kan een investering van 11,5 miljoen euro geen effect hebben op de begroting. In dit geval geen effect op de lopende begroting (2024) of de vastgesteld begroting van 2025.

In dit geval werd door het DB gesteld dat de investering geactiveerd wordt na realisatie van de nieuwbouw in het jaar 2026. Een investering van 11,5 miljoen euro heeft altijd effect op de begroting, maar technisch gezien is 2026 onderdeel van de meerjarenplanning en is op dit moment volgens de BBV geen begrotingsjaar.

Ook al stelt het dagelijks bestuur in haar voorstel dat de huisvestingskosten in 2026 door deze investering met 500K euro zal stijgen, zou je technisch kunnen stellen dat het DB Blink geen zienswijzen hoeft op te halen bij de 9 gemeenteraden.

Vanuit de geest van de regelgeving past zo’n houding natuurlijk niet. -> Betrek de gemeenteraden bij investeringen die van invloed zijn op de begroting en de deelnemersbijdrage via een zienswijze procedure<-.

Investeringsplan niet expliciet over kosten

Echter dit geitenpaadje dat het DB heeft proberen te creëren om vooraf geen zienswijze procedure te starten is heel beroerd uitgevoerd en het standpunt van het college en het DB Blink, dat de investering van 11,5 miljoen euro geen effect heeft op de begroting gaat in dit specifieke geval naar mening van Politiek op Inhoud niet op.

De grondaankoop, de indirecte kosten en de rente die in 2025 gemaakt worden voor de realisatie van nieuwbouw dient op basis van BBV-richtlijnen expliciet in het voorstel benoemd te worden om geactiveerd te kunnen worden. Alleen dan mag je de kosten uitstellen naar het jaar na oplevering nieuwbouw (2026).

He investeringsvoorstel voldoet op dat punt niet aan de BBV richtlijnen, waardoor al deze kosten in 2025 genomen moet worden.

Aangezien in het investeringsvoorstel deze kosten niet benoemd zijn, kan op basis van het huidige voorstel niemand vooralsnog de conclusie trekken dat de investering van 11,5 miljoen euro nieuwbouw Blink geen effect heeft op de begroting 2025 – Jan Vroomans Politiek op Inhoud

Bovenstaande conclusie kunnen we trekken op basis van het stuk dat op verzoek van Politiek op Inhoud door de ambtelijke organisatie van onze gemeente is opgesteld.

Vervolgvragen – gaat college akkoord zonder zienswijze procedure?

Wij hebben n.a.v. onze bevindingen op 10 oktober 2024 nieuwe vragen gesteld. Wij willen nu weten als het voorstel opnieuw in het AB Blink wordt behandeld of het college van Gemert-Bakel akkoord gaat met het investeringsvoorstel of dat het eist dat het dagelijks bestuur eerst een zienswijze procedure start en zo de gemeenteraden betrekt bij dit besluit alvorens het AB een besluit neemt over nieuwbouw Blink.

Europees aanbesteden en noodplan

Ook is het college van Gemert-Bakel, net als Politiek op Inhoud, van mening dat, mocht het zover komen dat er voor nieuwbouw wordt gekozen, er een Europees aanbestedingstraject gevolgd dient te worden en deelt het college de mening van Politiek op Inhoud dat er een noodplan ontwikkeld moet worden om er voor te zorgen dat Blink per 1/1/2026 over tijdelijke huisvesting beschikt.

AB overleg 30 oktober

30 oktober vergadert het algemeen bestuur van Blink weer en Politiek op Inhoud is benieuwd of het AB een besluit over een investering van 11,5 miljoen euro durft te nemen zonder de gemeenteraden middels een zienswijze procedure hierbij te betrekken.

Helmondse raad geeft van Lierop opdracht geen financiële verrassingen meer!

Het wordt ook interessant hoe wethouder van Lierop nu zelf in de race zit nu de Helmondse raad vorige week zich heeft uitgesproken niet meer financieel onaangename verrassingen te willen krijgen vanuit GR Blink.

Zie ook: Afvalinzamelaar krijgt nog een keer extra geld van Helmond, maar moet zaakjes snel op orde brengen

Met dat politieke signaal en het feit dat van Lierop weet dat nieuwbouw vanaf 2026 de 9 gemeenten 500.000 euro meer zal gaan kosten (van 220K naar 710K), zou het naar onze mening een politieke doodzonde zijn als wethouder van Lierop de raad in Helmond niet middels een zienswijze procedure bij dit besluit zou betrekken.

Noodzaak adviescommissie AB Blink meer dan aangetoond

Voor gemeenteraden die nog steeds twijfelen of vinden dat een adviescommissie met raadsleden uit de 9 deelnemende gemeenten GR Blink een overbodige luxe is, zouden toch wakker geschut moeten zijn door het geblunder van dit DB bestuur onder leiding van wethouder Van Lierop.

Na de raadsvergadering van vorige week in Helmond hoopt Politiek op Inhoud verwachten dat ook de gemeenteraad van Helmond in meerderheid zich nu ook positief zullen uitspreken voor een adviescommissie GR Blink.

Jan Vroomans
Politiek op Inhoud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *