College volgt oproep Politiek op Inhoud, SGB en D66 m.b.t. investering in Blink 11,5 miljoen euro

College volgt oproep Politiek op Inhoud, SGB en D66 m.b.t. investering in Blink 11,5 miljoen euro

Op maandag 28 oktober heeft Politiek op Inhoud, gesteund door Sociaal Gemert-Bakel en D66 een brandbrief naar het college van Gemert-Bakel gestuurd.

Het dagelijks bestuur van GR Blink (DB Blink) had een voorstel voor een investering van 11,5 miljoen euro voor nieuwbouw huisvesting Blink voor besluitvorming geagendeerd voor het AB overleg van 30 oktober jl.

In onze brandbrief riepen wij het college op om niet akkoord te gaan met het voorstel van het DB Blink.

Waarom deze oproep?

11 september had het DB Blink al een eerste poging gedaan om dit voorstel door het algemeen bestuur van Blink te krijgen. Het DB wilde in hun voorstel toen de 9 gemeenteraden pas achteraf betrekken bij de besluitvorming over deze investering.

Besluit investeringsvoorstel 11,5 miljoen euro nieuwbouw Blink AB overleg 11 september 2024

30 oktober jl. lag hetzelfde besluit voor, maar i.p.v. de raad middels een zienswijze procedure achter te betrekken werd een andere creatieve oplossing verzonnen.

Besluit investeringsvoorstel 11,5 miljoen euro nieuwbouw Blink AB overleg 30 oktober 2024

Het DB Bink stelde voor akkoord te gaan met een investering van 11,5 miljoen euro onder opschortende voorwaarde van een zienswijze procedure te volgen om vervolgens begin januari 2025 na het volgen van de zienswijze procedure het besluit van 30 oktober te bekrachtigen.

Het ging slechts om het volgen van de zienswijze procedure. De inhoud van de ingediende zienswijzen was niet belangrijk.

Maat was vol

Daarmee was de maat vol voor Politiek op Inhoud en de fracties van SGB en D66 en hebben wij in een brandbrief het college van Gemert-Bakel met voldoende onderbouwing opgeroepen niet akkoord te gaan met een investering van 11,5 miljoen euro voordat de 9 gemeenteraden middels een fatsoenlijke zienswijze procedure hun mening hebben kunnen geven.

Ons bezwaar

  • Algemeen gesteld is het een haastig en zeer onzorgvuldig proces waarbij gemeenteraden en colleges / AB Blink niet zijn betrokken;
  • Geen deugdelijke onderbouwing voor nieuwbouw i.p.v. huur;
  • In-transparantie aankoop grond gemeente Helmond bewust niet in voorstel benoemd;
  • Alternatief huur/nieuwbouw op 16 juni 2022 aan het DB Blink aangeboden niet meegenomen in de overwegingen en niet bekend bij het AB Blink
  • Gemeenteraden waren niet betrokken bij de besluitvorming middels een fatsoenlijke zienswijze procedure;
  • Q1 2024 was het DB Blink al bezig met de voorbereiding nieuwbouw terwijl het AB Blink pas tijdens het AB overleg op 11 september 2024 geïnformeerd werd door het DB dat de uitvoering nieuwbouw al in volle gang was;
  • De voorbereiding nieuwbouw per abuis niet opgenomen in de begroting 2025;
  • Mandaat begroting 11,5 miljoen euro volledig uit handen gegeven aan kwartiermaker;
  • Onrealistische planning;
  • Geen noodplan voor huisvesting na 1/1/2026.
  • Ontwijken van Europees aanbestedingswet

Reactie college Gemert-Bakel

29 oktober kregen wij al een schriftelijke reactie op onze brandbrief en in de commissievergadering ‘s-avonds reageerde wethouder Bankers met eens statement vanuit het college.

Het college zou woensdag 30 oktober tegen het investeringsvoorstel van het DB stemmen. Hiermee gaf het college gevolg aan onze oproep.

Investeringsvoorstel 11,5 miljoen euro van de agenda afgevoerd

Politiek op Inhoud was samen met SGB, D66, Helder Helmond, VVD Helmond en de VVD Nuenen als toehoorder tijdens het AB overleg op 30 oktober aanwezig.

Bij het vaststellen van de agenda stelde wethouder van Lierop alsnog voor om eerst een zienswijze procedure te volgen alvorens het investeringsvoorstel ter besluitvorming aan het AB Blink voor te leggen. Dit voorstel hield ook in het investeringsplan van de agenda te halen. 

Zorgvuldigheid plotseling belangrijk

Het DB van Blink probeerde op 11 september nog openlijk de gemeenteraden buiten spel te zetten bij de besluitvorming over een investering van 11,5 miljoen euro.

In het voorstel van 30 oktober werd het openlijk buitenspel zetten van de raad (zienswijze procedure achteraf) in het voorstel aangepast. Ogenschijnlijk leek het dat de raden vooraf betrokken zouden worden bij het besluit over een investering van 11,5 miljoen euro middels het volgen van een zienswijze procedure.

Echter het besluit van 30 okt was zo opgesteld door het DB Blink, dat begin 2025, na het volgen van de (verplichte) de zienswijze procedure, het besluit van 30 oktober bekrachtigd zou worden zonder rekening te houden met de inhoud van de ingediende zienswijzen. Wethouder van Lierop vond op 30 oktober bij het vaststellen van de agenda het uiteindelijk toch zorgvuldiger eerst de zienswijze procedure af te wachten voordat een besluit over huisvesting Blink / investeringsvoorstel 11,5 miljoen euro in het AB Blink behandeld zou worden.

Tegenstem Gemert-Bakel cruciaal

Politiek is ervan overtuigd dat het DB Blink niet het risico wilde lopen van een tegenstem op het voorstel door Gemert-Bakel en heeft naar onze mening daarom het voorstel gedaan om het onderwerp van de agenda te halen.

Als wethouder van Lierop zorgvuldig had willen zijn, dan heeft ze alle kansen in het voorstel van 11 september en 30 oktober gemist. Pas na de brandbrief van Politiek op Inhoud is de zaak in beweging gekomen.

Het gehele AB van Blink ging vervolgens akkoord met het voorstel van wethouder van Lierop.

Wat nu?

  1. De 9 gemeenteraden worden nu met een zienswijze procedure aan de voorkant betrokken bij het voorstel huisvesting GR Blink na 1/1/2026;
  2. Pas na de ingediende zienswijzen zal het DB Blink een voorstel naar het AB Blink sturen;
  3. Alle AB leden kunnen nog op voorhand input leveren voor het uiteindelijke huisvestingsplan;
  4. Daarbij zal ook een alternatieve locatie die reeds bij het DB op 16 juni 2022 aan oud voorzitter Gaby van de Waardenburg was aangeboden op verzoek van Politiek op Inhoud door het college van Gemert-Bakel meegenomen worden;
  5. Op uitdrukkelijk verzoek van wethouder Bankers zal er ook een noodplan gemaakt worden om huisvesting per 1/1/2026 te borgen.

Adviescommissie GR Blink

Politiek op Inhoud heeft na het AB overleg van 30 oktober nog een verslag gemaakt voor alle 9 gemeenteraden en hierin ook een oproep gedaan naar de gemeenteraden die zich nog niet hebben uitgesproken over het instellen van een adviescommissie, zich hier positief over uit te spreken.

Zie verslag Politiek op Inhoud

De wijze waarop het DB Blink getracht heeft om de 9 gemeenteraden bij een investeringsvoorstel van 11,5 miljoen euro buiten spel te zetten, maakt meer dan duidelijk dat wij ons als deelnemende gemeenteraden middels een adviescommissie moeten verenigen. Om zo dichter bij de besluitvorming van en in het AB Blink te komen staan.

Belang adviescommissie ook in belang van AB Blink

Het AB Blink zou naar mening van Politiek op Inhoud onze oproep voor een adviescommissie moeten omarmen.

De controlerende taak van het AB Blink zou door een adviescommissie Blink versterkt worden. Het DB Blink zou zich dan ook veel meer moeten en gaan verantwoorden richting het DB van Blink. Iets wat in de afgelopen jaren onvoldoende is gebeurd.

Wij zijn ervan overtuiging dat we m.b.t. de huisvesting van GR Blink al veel verder op weg hadden kunnen zijn als het AB Blink via een adviescommissie dit met de gemeenteraden had besproken.

Jan Vroomans
Politiek op Inhoud

Recente ontwikkelingen

Artikelen Politiek op Inhoud

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *