Dinsdag 26 november diende bij de Raad van State in Den haag 2 zaken. Uitbreiding van de vergunning van een varkensbedrijf aan de Rooijehoefsedijk 41 in Gemert en de uitbreidingsplannen van Bierbrouwerij Hollevoort in Bakel.
Politiek op Inhoud is daarom samen met D66 gisteren afgereisd naar Den Haag om als toehoorder de beide rechtszaken te kunnen volgen.
Bij de uitbreidingsplannen van Bierbrouwerij Hollevoort ging het over 2 zaken.
- Brouwerij Hollevoort tegen de gemeenteraad omdat de raad niet heeft ingestemd met de bestemmingsplan wijziging voor de uitbreiding van de brouwerij inclusief horeca en proeflokaal;
- Bezwaar van omwonende tegen het wijzigingsplan van het college waarmee het college heeft ingestemd voor de uitbreiding van de brouwerij.
Brouwerij Hollevoort tegen de gemeenteraad afwijzen bestemmingsplan
De gemeenteraad heeft om 2 redenen tot tweemaal toe tegen het bestemmingsplan van Brouwerij Hollevoort gestemd.
- Nieuwbouw was veel meer dan VAB beleid aan m2 toestond >300m2
- Horeca in buitengebied te grootschalig
De rechter stelde kritisch vragen aan de jurist van Gemert-Bakel die de raad vertegenwoordigde over de onderbouwing van de raad om horeca in het buitengebied niet toe te staan. Het zou ons niet verbazen dat de staatsrechter in het vonnis uitspreekt dat deze onderbouwing onvoldoende is geweest.
Omwonende tegen wijzigingsplan college brouwerij Hollevoort
Dit deel begon met het voorlezen van een verklaring van de bezwaarmaker. Het historisch perspectief werd verwoord en 1 zaak bleef echt bij ons hangen. Blijkbaar heeft de vertegenwoordiger van brouwerij Hollevoort in augustus van dit jaar namens zijn client een brief gestuurd aan 2 bezwaarmakers.
Brouwerij Hollevoort stelde in deze brief een ultimatum. Als u uw bezwaar niet intrekt tegen de uitbreidingsplannen van brouwerij Hollevoort, dan zullen wij zelf een verzoek tot handhaving doen tegen zaken die bij u niet kloppen.
De campinghouder heeft onder druk van deze brief daarop zijn bezwaar ingetrokken. De andere bezwaarmaker trok zijn bezwaar niet in, waarna Brouwerij Hollevoort daadwerkelijk een verzoek tot handhaving heeft gedaan.
Inzet handhaving als drukmiddel
Politiek op Inhoud vindt het op zijn minst gezegd opmerkelijk dat een brouwerij die zelf 7 jaar lang illegaal bier heeft gebrouwen een verzoek tot handhaving gebruikt om buurtbewoners te “overtuigen” hun bezwaar in te trekken.
Naar onze mening werd onvoldoende duidelijk gemaakt dat de raad niet alleen het horeca deel niet zag zitten, maar dat de m2 nieuwbouw niet overeenkwam met het VAB beleid.
Ook werd niet duidelijk benoemd dat in het wijzigingsplan het college weliswaar niet uitging van nieuwbouw, maar herstel van bestaande bebouwing, maar dat deze bebouwing tot de fundering wordt afgebroken.
Is er dan nog sprake van herstel bestaande bebouwing of moet dit als nieuwbouw gezien worden. In het laatste geval overschrijdt het wijzigingsplan de 300m2 grens met een factor 2.
De Raad van State stelt alleen vragen op punten die onduidelijk zijn. We kunnen dus nog niet onder de juridische motorkap kijken wat de uitkomst is van deze rechtszaak en of bovenstaande punten voldoende duidelijk zijn voor de rechtelijke macht.
De wijze waarop Brouwerij Hollevoort handhaving inzet om eigen doelen te halen was voor ons wel het meest opmerkelijke van deze zitting.
Uitspraak in 6 weken.