Geen rol voor gemeenteraden in onderzoek naar toekomst afvalverwerker Blink

Geen rol voor gemeenteraden in onderzoek naar toekomst afvalverwerker Blink

9 maart heeft er een raadsinformatie bijeenkomst plaatst gevonden m.b.t. de toekomst van Blink. Het algemeen bestuur van Blink heeft adviesbureau BDO ingeschakeld om Blink te begeleiden bij deze strategisch zoektocht. Het onderzoek is gericht op de inhoud en inrichting van de dienstverlening door Blink in de komende jaren.

Ruim 60 raadsleden waren aanwezig. Uit de opzet van de avond en de presentatie werd duidelijk dat het Blink bestuur de gemeenteraden niet aan de voorkant van het strategisch traject wenst te betrekken.

Het BDO advies wordt op 15 maart met het dagelijks bestuur van Blink en op 22 maart met het algemeen bestuur van Blink besproken. De “input” van raadsleden kan dus gewoonweg niet in het onderzoek worden betrokken, anders dan wat “meningen” in een bijlage.

  • Wij hebben geen invloed kunnen uitoefenen in het formuleren van de onderzoeksvraag.
  • Toezegging om het conceptrapport van BDO op voorhand naar alle raadsleden toe te sturen is niet nagekomen.

We concluderen dat het Blink bestuur bewust van het advies van Berenschot (betrek gemeenteraden in het strategisch traject) is afgeweken. Het conceptrapport zou, zo was het idee van het Blink bestuur, dan als discussiestuk moeten dienen voor de informatieavond voor raadsleden. In plaats hiervan kregen wij een presentatie waar wij niets mee konden.

Inbreng raadsleden strategisch traject Blink is bewust door adviesbureau BDO en het Blink bestuur gefrustreerd

Hierdoor was er ook geen fundament om daadwerkelijk bij raadsleden op te halen wat bij hun leeft m.b.t. de koers en toekomst van Blink

Het conceptrapport is natuurlijk wel al verspreid onder bestuurders en ambtelijke top. Een uitgangspunt waar BDO naar zei te streven in dit onderzoek, gelijk informatieniveau tussen bestuurders en raadsleden wordt zo bewust door BDO en het Blink bestuur gefrustreerd.

Gezien de planning wanneer het conceptrapport in het DB en AB van Blink besproken wordt (respectievelijk 15 en 22 maart) is de informatieavond voor raadsleden naar mening van Politiek op Inhoud slechts een verplicht nummer zonder dat de raadsleden werkelijk iets in kunnen brengen in het strategisch traject.

April dit jaar zal het advies / voorstel van het algemeen bestuur naar de colleges en alle gemeenteraden gestuurd worden. Pas als het onderzoek klaar is, mogen de gemeenteraden dus hun standpunten ventileren.

Het algemeen bestuur van Blink heeft met dit handelen het advies van Berenschot (betrek de gemeenteraden in het strategisch traject volledig genegeerd. Deze handelswijze van het algemeen bestuur Blink verdient dan ook een dikke onvoldoende.

De gemeenteraden wordt totaal niet serieus genomen in dit proces. Wij zijn niet betrokken bij het opstellen van de kaders, terwijl de gemeenteraden en niet de colleges straks moeten besluiten over het opzetten van een nieuw gemeenschappelijke regeling.

Kritiek Politiek op Inhoud over het proces strategisch traject

  • Onderzoeksvraag te eng geformuleerd 
  • Gemeenteraden zijn niet betrokken bij de onderzoeksvraag m.b.t. het strategisch traject
  • Er was geen discussiestuk op 9 maart – De toezegging aan politiek op Inhoud dat het conceptrapport naar de gemeenteraden toegestuurd zou worden, is niet nagekomen
  • Zonder discussiestuk was er totaal geen basis waarop 9 maart een goede discussie gevoerd kon worden.
  • Er mocht geen eigen inbreng geven worden op het strategisch onderzoek en de presentatie. Politiek op Inhoud werd afgekapt
  • 15 maart en 22 maart wordt het concept onderzoeksrapport  besproken met het DB en AB Blink. De raadsinformatie bijeenkomst is slechts een verplicht nummer zonder werkelijk invloed in het onderzoek
  • Gemeenteraden niet aan de voorkant betrokken. Standpunt van AB Blink: raden kunnen inbreng leveren als het voorstel naar college en raad gaat (april 2023)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *