Geen 2e Europese aanbesteding voor het gebouwenbeheer!

Geen 2e Europese aanbesteding voor het gebouwenbeheer!

Op 12 september 2024 heeft Politiek op Inhoud vragen gesteld over het gebouwenonderhoud van het gemeentelijk vastgoed. Aanleiding is het bevestigd signaal dat het college het contract met de firma Breman heeft opgezegd.

In 2023 heeft het college een Europese aanbesteding afgerond voor het onderhoud van het gemeentelijk onroerend goed (E- en W installaties).

Gelijk speelveld ook zonder Europees aanbesteden

Politiek op Inhoud is voor transparant aanbesteden met een gelijk level playing field waar iedere ondernemer gelijke kansen heeft. Het voordeel van lokaal ondernemerschap mag bij een Europese aanbesteding niet gewaardeerd worden, terwijl er zeker voordelen zijn voor de gemeente.

De aanbestedingsgrens ligt op 230.000 euro. De grens van deze drempelwaarde op te zoeken zoals hier is gebeurd (contractduur 6 jaar / contractwaarde van 40.000 euro) is geen inkoopstrategie, maar gemakzucht vanuit de organisatie dat rampzalig heeft uitgepakt.

Interne organisatie boven verstandig aanbesteden

De interne organisatie heeft bij deze aanbesteding vooropgestaan bij het college, niet een goede dienstverlening i.c.m. het stimuleren van de lokale economie.

Die conclusie trekt Politiek op Inhoud uit de onderbouwing van het college waarom het onderhoud aan gebouwen überhaupt is aanbesteden. “Wij willen het onderhoud efficiënter en doelmatiger in kunnen richten”. Zelfs dat is niet gelukt.

Politiek op Inhoud heeft in 2023 al vragen gesteld over deze aanbesteding.

Ook BKG pleitte in 2023 voor nieuw beleid omdat bij Europees aanbesteden lokale ondernemers gewoonweg minder kans maken een opdracht te winnen.

Er is afscheid genomen van Breman. Lokale ondernemers helpen het college tijdelijk uit de brand omdat het college alvast een nieuwe aanbesteding heeft aangekondigd in 2025.

Nieuwe aanbesteding

Een interimmanager is nu ingehuurd om de zaak weer vlot te trekken. BIZOB wordt weer ingeschakeld (Bureau Inkoop Zuid Oost Brabant). Dus een simpel contract (40K euro/jaar) wordt weer zwaar opgetuigd. Een ezel stoot zijn hooft niet voor een 2e keer aan dezelfde steen. Dat geldt helaas vaak niet voor ons college.

De wijze waarop deze aanbesteding is verlopen, heeft geleid dat de raad nieuw beleid heeft vastgesteld om bij aanbestedingen waar mogelijk te borgen dat ook lokale ondernemers een serieuze kans kunnen maken bij deze aanbestedingen.

Lokale ondernemers loyaal

Respect voor de ondernemers die bij de aanbesteding in wezen onnodig op achterstand waren gesteld en zich toch verantwoordelijk voelen om het college te helpen. Terwijl men weet dat een nieuwe aanbesteding al is  aangekondigd.

Geen 2e Europese aanbesteding please!

Mocht uit de beantwoording blijken dat het college wederom deze contracten Europees wenst aan te besteden, dan is het signaal van Politiek op Inhoud duidelijk.

Het college kan zich dan opmaken op een enerverend debat.

Jan Vroomans
Politiek op Inhoud

Dossier

Vragen Politiek op Inhoud

Artikelen Politiek op Inhoud

In de pers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *