Nieuwbouw KC Berglaren, alle feiten op een rij

Nieuwbouw KC Berglaren, alle feiten op een rij

Het zal u niet ontgaan zijn dat de planvorming van nieuwbouw KC Berglaren niet lekker loopt.

Gedonder begon al in september 2022

Het gedonder begon al in september 2022 toen uit het coalitieakkoord bleek dat de nieuwe coalitie / college het Venster en KC Berglaren wilde samenvoegen tot 1 school. Dit terwijl Stichting GOO nieuwbouw voor KC Berglaren wilde en het Venster wilde renoveren en dit zo ook al lang met het college besproken had.

Terwijl wethouder Steeghs in de pers zegt samen met het GOO-bestuur wil optrekken bij de planvorming van nieuwbouw/renovatie, stelt de wethouder vervolgens eisen aan het beschikbaar stellen van een voorbereidingskrediet voor nieuwbouw KC Berglaren.

Het Venster moest op termijn samengaan met KC Berglaren.  Hoewel wethouder Steeghs en het college vorig jaar in alle toonaarden deze bestuurlijke chantage ontkende, trok bestuurder Ab Groen zijn kredietverzoek in. Reageerde het GOO-bestuur super sensitief en overtrokken of werd GOO bestuurlijk gechanteerd? Met alle info die wij hebben, volmondig het laatste.

ED 6 okt 2022 Nieuwbouwplan Berglarenschool in de koelkast; verzet tegen twee scholen in één pand

Volgens de wethouder was het allemaal maar een misverstand en in een paar goede gesprekken was alles opgelost.

ED 2 dec 2022 Toch groen licht voor nieuwbouwplan Berglarenschool Gemert; ‘Ruis is weggenomen’

In het gesprekverslag van de lijmpoging kon je gewoon teruglezen dat er wel voorwaarden gesteld waren, maar de totale coalitie inclusief de VVD keken weg van de feiten. De wethouder kon gewoon doorgaan. Het meest trieste van dit alles was dat betrokken partijen (schoolbesturen) zagen dat niet het algemeen belang prevaleerde, maar de politieke rust in de coalitie.

Dhr. Groen wil graag zo snel mogelijk een nieuwbouw IKC Berglaren realiseren en het plan van Bos voortzetten zonder randvoorwaarden dat hij moet instemmen met een fusie van 10 jaar voor 2 scholen en dat hij moet instemmen met Gemert-Noord. (Ab Groen 17 oktober 2022)

Politiek op Inhoud heeft gedurende dit gedonder in 2022 – 2023 een serie vragen gesteld aan het college.

Voorbereidingskrediet – raadsvergadering 15 december 2022

Tijdens de raadsvergadering van 15 december 2022 komt alsnog een voorstel naar de raad voor een voorbereidingskrediet voor de planvorming van nieuwbouw KC Berglaren. Dit voorstel wordt aangenomen. Stichting GOO kan dus aan de slag met het bestek klaar maken voor de aanbesteding van nieuwbouw van KC Berglaren. Maar zo blijkt nu, wederom gedonder in de glazen.

Wat feiten op een rij n.a.v. de raadsvergadering 15 december 2022

Daarnaast laten de schetsen uit het Rapport Bos zien dat, als de scholen gecombineerd worden, er onvoldoende ruimte is om een integraal kindcentrum met kinderopvang te realiseren. Het behoud en realiseren van integrale kindcentra met doorgaande leerlijnen is echter de wens van Stichting GOO en gemeente. De gemeente hanteert in haar Beleidskader Sociaal Domein de beleidslijn van het behoud en faciliteren van de doorgaande leerlijn.

Het uitgangspunt van het college in december 2022 is duidelijk: een kindcentrum met kinderopvang.

Twee weken geleden zijn alle fracties door het GOO-bestuur benaderd omdat GOO op bestuurlijk niveau (wethouder Steeghs) tegen een muur aanliep en niet verder kon en al voor de grote vakantie moesten stoppen met de ontwikkelen van de nieuwbouw plannen.

Waarom GOO alle politieke partijen heeft benaderd:

  • Het college gaf geen duidelijkheid over het dragen van de kosten van de gymzaal en de tijdelijke huisvesting gedurende de bouw.
  • Na 4 maanden nog geen enkele reactie op de brief van 7 juli 2023 waarin GOO een aanvullend krediet vraagt tot een bedrag van 11,5 miljoen euro.
  • Planvorming nieuwbouw lag al maanden stil en werd onnodig vertraagd.
  • Geen duidelijkheid of nieuwbouw anders gesitueerd dient te worden op de locatie wat eventueel een bestemmingplan wijziging zou inhouden.

Al deze onzekerheden opgeteld, plus de manier waarop de wethouder communiceert met GOO, was reden voor GOO om voor een 2e keer aandacht bij de politiek te vragen voor een beroerd functionerend college.

Politiek op inhoud heeft na het gesprek met GOO vervolgens een serie vragen aan het college gesteld. De beantwoording riep vragen bij ons op. Wij hebben daarom om een reactie van GOO gevraagd.

Uitspraak college:

Brief van 7 juli 2023 was volgens het college het eerste signaal van GOO waarin duidelijk werd dat 3,9 miljoen voor nieuwbouw ontoereikend was.

Reactie GOO 12 november 2023:

  • Nov 2021 Bos rapport – raming nieuwbouw zonder tijdelijke huisvesting 8,726 miljoen is door GOO direct gedeeld met het college
  • Sept 2022 presenteert GOO huisvestingsplannen aan de raad. In opdracht van wethouder Steeghs moest sheet no 9 = overzicht bedragen voor de investeringen uit de presentatie gehaald worden  
  • Kostenindicatie van 11,5 miljoen euro is een aantal keren gemeld aan het college
  • Brief 7 juli 2023 formele kredietaanvraag 11,5 miljoen euro. College reageert niet naar GOO,

“geen enkel inhoudelijk antwoord dat duidt op de wens tot inhoudelijk overleg met ons, geen vragen” terwijl het college in antwoord op vraag 7 van POI aangeeft dat er nog vragen en onduidelijkheden inzitten in de brief van GOO”.

Terwijl wethouder Steeghs nav de motie van Politiek op Inhoud (portefeuille onderwijs en nieuwbouw bij wethouder Steeghs weghalen, raad 9 november) de raad voorhoudt dat er een goede werkrelatie is tussen haar en de schoolbesturen, zegt GOO het volgende.

“Het laatste OOGO over het IHP voor de betrokken po-scholen is zeer teleurstellend verlopen en we zijn op een zeer onplezierige wijze uit elkaar gegaan. Er is nog geen nieuw overleg over het IHP met betrokken partners ingepland. Dat is voor mij op dit moment meer realiteit dan de in de raad en de beantwoording van de vragen aangegeven planning van de afronding van het IHP.

Ik hoop op een initiatief van de gemeente om de bestuurlijke relatie met de bestuurders van alle po-scholen te versterken” (GOO 12 november 2023)

De reactie waarom Politiek op Inhoud vroeg is overigens niet alleen aan mij gestuurd, maar ook 1 op 1 aan wethouder Steeghs zelf. Dat feit alleen zegt al meer dan genoeg.

Resumé

  • Wethouder Steeghs zegt in december 2022 aan de raad toe de cijfers van Bos m.b.t. nieuwbouw KC Berglaren 8,726 miljoen euro door te laten doorrekenen. We gaan vragen of dat gebeurd is.
  • Het Bos rapport (Nov 2021) heeft GOO inclusief kostenraming m.b.t. onderwijshuisvesting direct aan het college beschikbaar gesteld.
  • Wethouder Steeghs geeft GOO (sept 2022) opdracht bedragen over investeringen uit een presentatie voor de raad te halen. Sheet no 9
  • College geeft bewust verkeerde voorstelling van feiten aan Politiek op Inhoud
  • Wethouder Steeghs reageert meer dan 4 maanden niet op een brief van GOO en antwoord dan aan Politiek op Inhoud dat er nog vragen en onduidelijkheden inzitten in de brief van GOO.
  • De raming van 11,5 miljoen euro voor nieuwbouw is niet op een bierviltje geschreven, maar door een gespecialiseerd adviesbureau berekend.
  • 2,8 van de 11,5 miljoen euro investering is geen verplichting voor de gemeente (BSO/opvang) –  adviesnota voorbereidingskrediet is wel ontwikkelen van een integraal kind centrum inclusief opvang
  • GOO heeft aangegeven een bijdrage te willen leveren aan de investering van 2,8 miljoen via cofinanciering / huur. Daar heeft het college niet op gereageerd.
  • Wethouder Steeghs beweert in de raadsvergadering van 12 november dat de verstandhouding met de schoolbesturen goed is, terwijl dit een zeer eenzijdige interpretatie van de werkelijkheid is.

Politiek op Inhoud heeft bij de behandeling van de begroting op 9 november 2023 met een amendement en een motie getracht nieuwbouw KC Berglaren vlot te trekken. De coalitie stemde tegen.

Aanvullend budget na vaststelling IHP

Aanvullend budget voor nieuwbouw KC Berglaren kan daarom pas (eventueel) vrijgemaakt worden nadat het IHP (integraal huisvestingsplan) is vastgesteld. Dat plan had wethouder Steeghs dit jaar al naar de raad moeten sturen, maar dat wordt begin 2024.

Ook voor nieuwbouw commanderij College is het huidig budget van 32 miljoen euro ontoereikend. De verwachting is dat nieuwbouw Commanderij College  rond de 38,5 miljoen euro zal kosten. Ook dat budget kan dus pas na het vaststellen van het IHP vrijgemaakt worden.

Voor de raadsvergadering van december ligt nu een voorstel vanuit het college om de locatiekeuze nieuwbouw Commanderij college vast te stellen. Een locatiekeuze heeft ook invloed op de investering. Het een kan niet los gezien worden van het ander.

Bepaal je de locatie, dan bepaal je indirect ook de hoogte van de bijbehorende investering.

Nieuwbouw KC Berglaren kan niet verder omdat niet duidelijk is met welk budget rekening gehouden kan worden bij de planontwikkeling en het college wil die duidelijkheid pas na het vaststellen van het IHP geven.

Bij nieuwbouw Commanderij College gelden er blijkbaar andere spelregels. Zonder dat officieel de extra 6,5 miljoen euro is vrijgemaakt, komt het college met een voorstel naar de raad om de locatiekeuze vast te stellen.

Dit valt niet uit te leggen aan de schoolbesturen van het primair onderwijs. De locatie (Sportpark) lijkt mooi te zijn, maar het college dendert ook nog eens veel en veel te snel door op dit moment.

Wanneer komt het IHP naar de raad?

1 februari 2024 is de eerste raadsvergadering van het nieuwe jaar. Dat betekent medio januari commissievergaderingen en moeten de commissiestukken dus rond 1 januari 2024 naar de raad gestuurd worden. Conclusie: IHP zal niet op 1 februari 2024 in de raad behandeld worden.

De volgende raadsvergadering is dan 14 maart. Dat betekend dat half februari 2024 het IHP plan af moet zijn. Tot en met januari 2024 is er nog geen bestuurlijk overleg gepland tussen het college en de schoolbesturen. We gaan zien of het allemaal haalbaar is.

Verontruste burgers?

Deze week hebben wij met een aantal verontruste buurtbewoners rondom het sportpark gesproken. Ook deze buurtbewoners vinden zich niet serieus genomen door wethouder Steeghs. Sterker nog, de wijze waarop wethouder Steeghs de buurt betrekt, wekt irritatie en weerstand op. Het patroon is herkenbaar.

Nieuwe vragen Politiek op Inhoud aan het college.

Wij zullen een nieuwe serie vragen aan het college stellen en zullen aandacht blijven geven aan het scholen huisvesting-beleid van het college.

  • Wij gaan sheet no 9 die GOO van wethouder Steeghs niet mocht presenteren opvragen.
  • Wethouder Steeghs mag uitleggen waarom de vragen die de brief van 7 juli van GOO opriep, niet aan GOO zijn gesteld
  • Heeft wethouder Steeghs na het vaststellen van het voorbereidingskrediet inderdaad de cijfers van Bos geverifieerd?
  • En is het college nog steeds van mening dat de brief van 7 juli (kredietaanvraag 11,5 miljoen euro) het eerste signaal van GOO was dat de kosten van nieuwbouw meer dan 3,9 miljoen euro zou gaan bedragen
  • Wij willen alle OOGO verslagen van 2022 en 2023

Jan Vroomans
Politiek op Inhoud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *