Bij de behandeling van het bestemmingsplan Binderseind 50 van BL Huisvesting was iedereen het erover eens dat het een mooi plan is. De discussie in de raad ging dan ook niet over de bouwplannen of de woonvisie.
In de commissievergadering werd al commentaar geleverd op de uitvoering van de groennorm. De groennorm is een kader waarmee wij borgen dat bij woningbouwplannen ook voldoende openbaar groen gerealiseerd wordt. Per woning is dat 75 m2.
Indien niet al het openbaar groen op locatie gerealiseerd kan worden, zijn in de groennorm spelregels vastgesteld hoe hiermee om te gaan.
- 1) Als er in de directe omgeving van het project (binnen 300m) openbaar groen of een uitloop gebied is, dan wordt de ontwikkelaar niet verplicht gesteld al het openbaar groen in het projectgebied te realiseren. De projectontwikkelaar moet dan ter compensatie verplicht een storting in het groenfonds doen.
- 2) Wanneer er geen openbaar groen of een uitloopgebied binnen 300 meter van het projectplan aanwezig is, dan schrijft de groennorm voor dat alle m2 openbaar groen in het projectgebied gerealiseerd moet worden.
Voor het bestemmingsplan Binderseind 50 geldt scenario 1. BL Huisvesting zou op basis van de standaard regels van de groennorm 215.000 euro in het groenfonds moeten storten. Dit gebeurt echter niet. Zowel het college als de Dorpspartij en de Lokale realisten hadden geen flauw benul hoe de uitvoering van de groennorm in dit bestemmingsplan geregeld is.
Raadsvergadering
- Start debat
- 1e termijn Politiek op Inhoud
- Termijn heer van Kollenburg Dorpspartij
- Interruptie Politiek op Inhoud ->Dorpspartij
- 1e termijn college
- Deel 2 1e termijn college na schorsing
- 2e termijn Politiek op Inhoud
- Stemming
De heer van Kollenburg van de Dorpspartij ging ervan uit dat een storting van 215.000 euro niet nodig was, omdat de groennorm standaard compensatie zou toestaan als er binnen 300 m van het projectplan (= kasteeltuin) het tekort aan openbaar groen gerealiseerd zou worden. Deze denkfout maakte de wethouder ook tijdens de eerste termijn van het college. Politiek op Inhoud heeft in een interruptie de heer van Kollenburg er op gewezen dat hij de groennorm verkeert interpreteerde. De wethouder zou duidelijkheid moeten geven aldus het raadslid.
De kaders van de groennorm biedt het college naast optie 1 en 2 een derde mogelijkheid. U raadt het al…. Maatwerk. Dat is wat hier is gebeurd. Alleen is dit niet expliciet benoemd in het voorstel en ook niet in de adviesnota. BL Huisvesting gebruikt een stukje kasteeltuin als compensatie voor het te kort aan m2 openbaar groen in het bestemmingsplan Binderseind 50.
Deze maatwerk deal van het college levert BL Huisvesting 215.000 euro op.
Uit het debat bleek duidelijk dat binnen de coalitie alleen het CDA wist dat de uitvoering van de groennorm een maatwerk deal was. De gehele oppositie had dit wel in de gaten en diende het amendement dat Politiek op Inhoud voorbereid had samen met ons in. Het amendement was simpel. Niet compenseren in de kasteeltuin, maar conform de groennorm een storting van 215.000 euro in het groenfonds.
Regulier beleid of maatwerk?
Op de vraag van Politiek op Inhoud of de groencompensatie in de kasteeltuin een uitvoering was van het regulier beleid van de groennorm of het een maatwerk deal was, antwoordde de wethouder eerst dat het regulier beleid was.
Ook het college was kennelijk niet op de hoogte hoe de groennorm werd toegepast bij dit bestemmingsplan. Politiek op Inhoud heeft na deze uitspraak moeten aandringen op een schorsing (Burgemeester stelde eerst dat de wethouder toch wel wist wat hij zei).
Na een schorsing van een paar minuten trok de wethouder vervolgens zijn woorden in. Geen reguliere uitvoering van de groennorm, maar een maatwerk deal dat BL Huisvesting dus 215.000 euro oplevert. Heel iets anders dus dan waar de heer van Kollenburg in zijn betoog vanuit ging. Toch stemde ook de Dorpspartij voor het originele plan en steunde ons amendement niet.
Deze maatwerk deal kent heel veel haken en ogen
- Met het vaststellen van het bestemmingsplan komt de coalitie ook direct met een motie om de openingstijden van dit gebied in de kasteeltuin te reguleren. De kasteelheer moet natuurlijk geen overlast ervaren van deze deal. Het openbaar groen dient echter volgens het bestemmingsplan Binderseind 50 permanent openbaar te zijn. De motie is dus in strijd met het bestemmingsplan.
- Het college heeft met deze maatwerk deal een nieuw variant in de groen norm geïntroduceerd. Namelijk als je ergens een stukje groen hebt, kan je, door dat gebied openbaar te stellen, een storting in het groenfonds omzeilen.
- Er wordt met geen woord gesproken over een inrichtingsplan. Iets wat in andere gevallen wel geregeld moet zijn.
Adviesnota is incompleet en misleidend.
In de adviesnota en in de RIN over het bestemmingsplan wordt met geen woord gesproken over het feit dat het college geen uitvoering geeft aan de standaard regels van de groennorm, maar dat er een maatwerk deal is afgesloten. Toch had de ambtelijke organisatie tijdens de schorsing maar een paar minuten nodig om de wethouder duidelijk te maken dat het een maatwerk deal was.
Conclusie
- Een maatwerk deal waarin gelijk getracht wordt tegen het bestemmingsplan in te handelen (openingstijden i.p.v. permanent openbaar stellen gebied).
- Een adviesnota dat met geen woord spreek over hoe de groennorm is toegepast terwijl de maatwerk deal een onderliggende waard heeft van 215.000 euro.
- Een ambtelijke organisatie die tijdens de schorsing direct de wethouder kan informeren dat er een maatwerk deal is afgesloten met BL Huisvesting.
- De Dorpspartij en Lokale Realisten hadden geen flauw benul dat het een maatwerk deal betrof m.b.t. de groennorm maar stemmen nadat dit duidelijk werd toch vrolijk voor.
De raad is door het college slecht geïnformeerd. Of dat dit bewust gebeurt, kunnen wij niet hard maken. Feit is wel dat de ambtelijke organisatie de wethouder tijdens de schorsing in een paar minuten duidelijkheid kon verschaffen dat er inderdaad een maatwerk deal m.b.t. de groennorm was afgesloten met BL huisvesting.
Met deze maatwerk deal zou volgens de coalitie ook geborgd worden dat de kasteeltuin openbaar toegankelijk zou worden. Dat is echter al eerder geborgd. Bijvoorbeeld bij fase 1B van het kasteelplan.
College en coalitie spelen voor Sinterklaas
Sinterklaas is vroeg in het land voor de kasteelheer van Gemert. Want zeg nu zelf. Welke projectontwikkelaar in Gemert-Bakel krijgt, met al de genoemde haken en ogen, toch zo’n deal rond met dit college en kan vervolgens ook nog op de volledige steun rekenen van de coalitiepartijen in de raad?
We hebben n.a.v. dit onderwerp weer een boel vragen gesteld aan het college.
Jan Vroomans
Politiek op Inhoud