De eerste commissievergaderingen met het nieuwe college heeft de afgelopen week plaats gevonden. De vraag komt bij mij op of wij al tekenen vanuit het college zien van bestuurlijke vernieuwing?
Als ik naar de beantwoording van vragen kijk, zie ik niets veranderen. Bij lastige onderwerpen wordt in de beantwoording de vraag nog steeds handig vermeden of wordt er wezenlijke informatie bewust niet gedeeld met de vragensteller.
Het college heeft nog steeds maling aan uitvoering geven aan verordeningen die de raad opstelt. Zoals bij de adviesgroep sociaal domein. In de verordening wordt uitvoering gegeven aan cliëntenparticipatie op basis van de jeugdwet, de participatiewet en de Wmo.
De verordening schrijft een vorm van directe participatie voor door cliënten die gebruik maken van deze zorg of diens vertegenwoordigers.
Het college heeft recent 3 personen als lid benoemd die deze doelgroep niet vertegenwoordigt en die ook nog andere relaties hebben met het college.
Alle drie zitten ook in het bestuur van de Stichting Dorpsondersteuners welke een subsidierelatie van vele tonnen heeft met het college. Peter Lucassen is ook voorzitter van de Stem van Bakel.
De adviesgroep sociaal domein moet volledig onafhankelijk kunnen adviseren. Personen benoemen die bestuurlijk en/of financieel op ander vlak ook zaken doen met het college past dan gewoonweg niet.
Uit antwoorden op onze vragen blijkt ook dat het college bepaalt welke taken de huidige adviesgroep sociaal domein gaat uitvoeren en de vergaderingen zijn, in strijd met de verordening, niet openbaar. Dat klinkt allemaal niet echt als onafhankelijk en transparant.
We hebben een bijeenkomst gehad over de proeftuin Elsendorp waarin Politiek op Inhoud stelde dat het college voor deze pilot nooit kaders bij de raad heeft opgehaald. Volgens wethouder van Zeeland is de raad in de afgelopen jaren door het college tot wel 7 keer betrokken bij de proeftuin Elsendorp.
Een rookgordijn om de pijnlijke waarheid te verhullen dat de raad bij de proeftuin Elsendoor nooit kaders heeft gesteld! Het zou bestuurlijk vernieuwend geweest zijn als de wethouder simpel zou erkennen dat het college inderdaad geen kaders bij de raad heeft opgehaald i.p.v. impliciet te suggereren dat wel gedaan te hebben. Wij hebben inmiddels vragen gesteld om het college kleur te laten bekennen.
Zomaar een opsomming van een aantal zaken die in de afgelopen weken hebben gespeeld.
Als dit bedoeld wordt met bestuurlijk vernieuwing, dan zegt Politiek op Inhoud…
Het moet beter!
Jan Vroomans
Politiek op Inhoud