Iedereen heeft kunnen lezen dat Stichting GOO en het college met betrekking tot de nieuwbouw van de Berglarenschool niet op 1 lijn zitten.
Het college wil het Venster en de Berglarenschool samenvoegen, stichting GOO wil het Venster renoveren en nieuwbouw voor de Berglarenschool.
Stichting GOO presenteerde tijdens de commissievergadering op 22 september haar visie met betrekking tot de nieuwbouw van de Berglaren school. GOO was onaangenaam verrast in het coalitieakkoord te lezen dat het CDA, de Dorpspartij en de Lokale Realisten het Venster en de Berglarenschool willen samenvoegen.
Bij de behandeling van de begroting 2022 heeft de raad 3.3 miljoen euro voor nieuwbouw van de Berglarenschool vastgesteld. Zonder voorbehoud tot samenvoegen van beide scholen. Met 3.3 miljoen euro kan trouwens alleen nieuwbouw voor de Berglarenschool gerealiseerd worden. In bestuurlijke overleggen (2021) is het woord samenvoegen trouwens ook nooit gevallen.
Het college kan nieuwe ideeën hebben, maar een coalitieakkoord is geen raadsbesluit. Politiek op Inhoud neemt het college kwalijk dat de besluitvorming voor een voorbereidingskrediet voor nieuwbouw van de Berglarenschool gebruikt wordt om GOO te dwingen om locatie het Venster op termijn te verplaatsen/sluiten.
Stichting GOO kon het voorbereidingskrediet voor nieuwbouw van de Berglarenschool krijgen, maar moest daarbij dan wel instemmen in een gezamenlijk persbericht waarin GOO onderschrijft op termijn achter samenvoeging van het Venster en de Berglaren te staan.
Dit voelt toch wel heel sterk als chantage.
De discussie is gestart omdat het college een nieuwe school op Doonheide wil. Het huidig Integraal Huisvestingsplan Onderwijs (2020) stelt dat die noodzaak er niet is. Ook niet met de groei van 270 woningen.
De keuze die het college oneigenlijk wil afdwingen om zo een basisschool op Doonheide te realiseren, staat haaks op het huidige beleid met betrekking tot onderwijshuisvesting en wordt ook op geen enkele wijze onderbouwd.
Wil je iets anders? Ga de dialoog aan met alle besturen van het basisonderwijs en voortgezet onderwijs. Kom tot een gezamenlijke visie. Herijk het Integraal Huisvestingsplan Onderwijs (IHP) en laat de gemeenteraad dit plan vaststellen. Dialoog i.p.v. chantage zou de norm moeten zijn.
Politiek op Inhoud zal bij de behandeling van de begroting met een motie komen om in 2023 op basis van samenwerking met en tussen alle partijen en op basis van leerlingaantallen en gewenste onderwijsvormen een nieuw IHP te ontwikkelen.
En college ga u schamen voor uw handelswijze!
Jan Vroomans
Politiek op Inhoud