Vraag 15 januari 2023 aan GR blink over de governance – aanbestedingsplicht van de gemeenschappelijke regeling Blink.
Op 7 dec 2022 heeft er een vergadering van het AB Blink plaatsgevonden. Bij agendapunt 7 werd de brief van REMONDIS behandeld en de reactie van AB Blink op de brief van REMONDIS vastgesteld. Zie bijgevoegde bijlage.
Brief REMONDIS / antwoord GR Blink
Vraag II uit de brief REMONDIS van 17 november 2022
Kunt u bevestigen dat per 1 januari 2023 opdrachten niet meer onderhands verleend zullen worden aan PreZeRo door GR Blink en/of de 9 gemeenten? Denk hierbij aan de opdracht voor de verwerking van de vrijkomende afvalstromen van de milieustraten van GR Blink?
Antwoord GR Blink zoals vastgesteld AB vergadering 7 dec 2022
Wij kunnen niet bevestigen dat opdrachten van GR Blink en/of de 9 gemeenten niet meer onderhands verleend zullen worden, aangezien dat ook onderdeel is van het strategisch traject. Wij houden ons aan de afspraken die binnen de GR Blink gemaakt zijn.
Politiek op Inhoud maakt zich ernstig zorgen over de wijze waarop binnen de GR Blink geacteerd wordt. Wij krijgen sterke signalen vanuit de regio dat mede door het onderhands gunnen van het verwerken van afvalstromen van GR Blink aan PreZeRo er al jaren teveel betaald wordt voor de diensten van PreZeRo.
In uw antwoord aan REMONDIS spreekt u uit dat u zich houdt aan de afspraken die binnen GR Blink gemaakt zijn totdat een ander besluit genomen wordt.
In de gemeenschappelijke regeling lezen wij nergens terug dat de afvalstromen onderhands aan PreZeRo gegund moeten worden. Uit eerdere vragen van Politiek op Inhoud is gebleken dat er ook geen managementovereenkomst is tussen GR Blink en PreZeRo.
- Op welke afspraken doelt u in uw reactie aan REMONDIS precies?
- Graag ontvangen wij deze afspraken op papier.
- Waarom worden de milieustraat stromen, zoals aangegeven in de brief van REMONDIS, onderhands aan PreZero gegund?
- Wie is er verantwoordelijk voor die keuze?
- Waarom is er na oplevering van het AKD rapport niet direct een aanbesteding gestart voor de milieustraat stromen?
- Wie is verantwoordelijk voor deze keuze?
- Klopt het dat AKD 2 adviezen heeft uitgebracht?
- Waarom heeft Politiek op Inhoud niet beide adviezen ontvangen. Graag ontvangen wij ook het 2e advies van AKD
- Hoe en door wie worden de tarieven voor deze stromen bepaald?
- Is er ooit een benchmark uitgevoerd naar de gehanteerde tarieven?
- Indien ja, graag de bechmark aanleveren
- Indien nee, waarom is dit nooit gebeurd?
- Op welke wijze wordt geborgd dat de gemeenten niet teveel betalen aan PreZeRo
- Als wij puur naar de contractwaarden voor het verwerken van de afvalstromen kijken, deelt u de mening van Politiek op Inhoud dat deze opdrachten onder het Europees aanbestedingsrecht vallen?
- Is er een overeenkomst met PreZeRo dat GR Blink verplicht om alle afvalstromen onderhands aan PreZeRo te gunnen?
- Indien ja, dan ontvangen wij graag deze stukken
- Indien nee overtreden wij op dit moment dan het Europees aanbestedingsrecht?
- Indien nee, is een strategisch traject juridisch gezien een legitiem excuus om opdrachten die officieel aanbestedinsplichtig zijn, nog steeds onderhands te gunnen?
In de verhouding Gemeenten GR Blink kan geen geslaagd beroep gedaan worden op een van de uitzonderingen op de aanbestedingsplicht. Dat geldt ook in de verhouding BR Blink en PreZeRo.
- Deelt u deze mening van Politiek op Inhoud?
Het AB van Blink is op de hoogte dat er geen beroep gedaan kan worden op een van de uitzonderingen op de aanbestedingsplicht, maar weigert op dit moment deze onrechtmatigheid op te lossen.
Het vastgesteld antwoord van het AB Blink op de brief van REMONDIS bevestigt dat het AB Blink bewust deze onrechtmatigheid ook in 2023 laat voortbestaan.
Politiek op Inhoud heeft recent zeer serieuze signalen ontvangen dat als de medewerkers van Blink de opdracht hadden gekregen dat alle milieustraatstromen al lang waren aanbesteedt en dat dit een forse besparing had kunnen opleveren voor de gemeenten.
Al jaren wordt er naar onze informatie teveel betaald aan PreZeRo. PreZeRo verdient hierdoor elke dag dat deze onrechtmatigheid door gaat, teveel geld aan Blink. Politiek op Inhoud dacht eerst nog alleen dat PreZeRo de baas speelt in de Gemeenschappelijke regeling Blink en het algemeen bestuur zich door PreZeRo laat overtroeven.
Wij komen nu tot de conclusie dat het algemeen bestuur van Blink willens en wetens bewust verzuimt zich aan het aanbestedingsrecht te houden. Politiek op Inhoud heeft eerder vragen gesteld waarbij u in uw beantwoording onze vragen totaal genegeerd hebt.
Wij wachten nog steeds op beantwoording van de gestelde vragen van 9 december en een serieus antwoord op onze vragen van 28 september 2022. Politiek op Inhoud verzoekt u zo spoedig mogelijk deze vragen te beantwoorden.
Direct naar vragen aan GR blink 9 dec 2022 en onze vragen 28 september 2022
Direct naar de vragen die Politiek op Inhoud op 15 januari 2023 aan het college gesteld heeft
Wij verzoeken u nadrukkelijk ook deze vragen van Politiek op Inhoud vraag voor vraag serieus te beantwoorden en al uw antwoorden goed te onderbouwen.